Logo Magnolia Weddingplanner

Wat regel ik bij de gemeente?

Gemeente trouwboekje met trouwringen. Wat regel je met de gemeente voor jullie huwelijk?
Trouwboekje

Zelf zorgen jullie ervoor dat jullie bruiloft de boeken in gaat om nooit te vergeten. Maar jullie huwelijk moet ook officieel bij de gemeente de boeken in. Wat moet je allemaal bij en met de gemeente regelen?  Je leest het in deze blog!

Geschiedenis

Het is niet altijd zo geweest dat je bij de gemeente moest trouwen. Dat kan je allemaal lezen mijn blog die ik over de geschiedenis van het huwelijk heb geschreven.

Trouwlocatie

Maar je moet wel laten registreren bij de gemeente dat jullie gaan trouwen en of dat jullie getrouwd zijn. Je leest het goed, jullie zijn zeker niet verplicht om in het gemeentehuis te trouwen. Je kan in Nederland eigenlijk overal trouwen waar je wilt.

Uiteraard kan je in het gemeentehuis trouwen. Op sommige dagen zelfs gratis. Dat is meestal op maandag- en dinsdagochtend, dat is wel per gemeente verschillend dus check dat zeker even na of laat je weddingplanner dat doen. 

Op zaterdag zijn de kosten in 99% van de gevallen ook hoger dan op doordeweekse dagen.

Buiten het reguliere gemeentehuis hebben veel gemeentes ook andere locaties die ze hebben aangewezen als officiële trouwlocatie. Dit kan een oud Raadhuis zijn, als de betreffende gemeente die nog heeft, of bv het strand als je aan de kust wilt trouwen. Maar het kan ook een feestlocatie zijn die als officiële trouwlocatie geregistreerd staat. Bij veel gemeentes is het tegenwoordig ook mogelijk om op een eigen gekozen plek te trouwen. Dit moet wel apart aangevraagd worden met de nodige vergunningen. Jullie favoriete plek moet namelijk tot trouwlocatie voor een dag benoemd worden. Jullie weddingplanner kan jullie hier bij helpen.

Eigen trouwlocatie

Willen jullie bijvoorbeeld, heel intiem, in jullie eigen tuin trouwen? Of komt een van jullie van de boerderij en willen jullie de huwelijksvoltrekking daar laten plaats vinden? In de meeste gevallen is dat mogelijk. Hier moet je wel jullie favoriete trouwlocatie laten benoemen tot trouwlocatie voor een dag. Dit regel je bij de gemeente via de afdeling burgerzaken met een “overeenkomst trouwlocatie”. Je locatie moet aan allerlei voorwaarden voldoen die je ook terug kan lezen op het formulier. Ook deze voorwaarden kunnen per gemeente verschillen, dus let hier even goed op. Je weddingplanner is hier vaak ervaren mee, dus jullie kunnen deze taak ook aan haar overlaten.

huwelijksceremonie met Zelfstandig trouwambtenaar
Locatie Down Under, Nieuwegein Foto: Sjors Evers

Ondertrouw

In ondertrouw gaan is inmiddels in Nederland niet meer verplicht. Dat betekend niet dat je zomaar het gemeentehuis binnen kan stappen om te gaan trouwen. Je moet het wel eerst aanmelden, dat kan inmiddels ook via het internet.

‘Vroeger’ voor 2015 ging men echt in ondertrouw, dat kan vanaf een jaar van te voren tot max 2 weken voor de bruiloft. Die tijd clausule geldt overigens nog steeds, check ook dit even bij je gemeente. Maar verplicht een afspraak maken bij het gemeentehuis, dat hoeft bijna nergens meer. Waar je er vroeger dan ook nog wel een speciale dag met z’n tweetjes of zo van maakte, kan je het nu gewoon online allemaal regelen.

Maar alles leuk maar wat is Ondertrouw nou precies? Eigenlijk is het niks meer dan officieel aan de gemeente doorgeven dat jullie gaan trouwen. Deze ‘aangifte’ doe je bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Je kiest dan ook de naam die je aanneemt. De trouwdatum en de tijd. Ook geef je aan wie de getuigen zijn. Maar ook niet geheel onbelangrijk, jullie maken de keuzen voor trouwen in gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden. Maar last but zeker niet least, jullie geven ook aan of jullie een gemeentelijke trouwambtenaar of een zelfstandig trouwambtenaar willen.

Let wel op! De keuzes die jullie dan definitief maken, online of op het gemeentehuis zelf kan je niet meer veranderen.

Oude Raadhuis Oostvoorne
Voormalig Raadhuis Oostvoorne

Ondertrouw, waarom??

Waarom moet je eigenlijk in ondertrouw. De gemeente kan dan controleren of jullie aan de wettelijke voorwaarden om te trouwen voldoen. Zoals bv. zijn jullie niet al getrouwd, zijn jullie geen familie van elkaar ed.

Kosten

Uiteraard zitten er kosten aan verbonden om te trouwen. Ook voor de gemeente. Toch kan je ervoor kiezen om gratis te trouwen. Vaak is dit op maandag en of dinsdag mogelijk. Dit is wel per gemeente verschillend en altijd op het gemeentehuis zelf. Er zal dan ook geen speech worden gehouden. De aktes worden netjes voorgelezen en jullie verklaren natuurlijk om aan de huwelijkse verplichtingen te voldoen, geven elkaar het jawoord. Dan mogen jullie met 10 á 15 minuten weer naar buiten en zijn jullie voor de wet getrouwd.

Ook is het mogelijk om op zaterdag te trouwen. Wanneer jullie dit willen dan zijn er juist extra kosten aan verbonden, dan wanneer je op een doordeweekse dag trouwt. De kosten per gemeente verschillen ook allemaal. Kijk dit vooral na in de gemeente waar jullie willen trouwen. Want nee je bent zeker niet verplicht om in de gemeente waar je woont ook te trouwen.

Vergunningen

Ondertrouw hebben jullie voorbereid, jullie favoriete trouwlocatie is aangevraagd voor een dag. Maar daarna moet er natuurlijk een knaller van een feest komen, het liefst ook in die eigen tuin/ boerderij. Het wordt een beetje vervelend maar ook hier voor hanteert iedere gemeente daar verschillende voorwaarden voor. Heb je bijvoorbeeld meer dan 100 gasten, muziek tussen bepaalde tijden? Heb je grote kans dat je een vergunning aan moet vragen. Maar wellicht kan je ook af met een meldingsplicht.  Vind je dit allemaal lastig, laat vooral je weddingplanner dit regelen. Zij houdt jullie goed op de hoogte van de stand van zaken.

Zelfstandig Trouwambtenaar

Nog even kort, bij de ondertrouw kiezen jullie voor een ambtenaar van de gemeente of een zelfstandig ambtenaar. De keuze is volledig aan jullie en maakt voor de gemeente niet zo heel veel uit. Vind je de ceremonie ansicht niet zo belangrijk of vindt je de kerkelijke inzegening veel belangrijker, kan je natuurlijk kiezen voor een gemeente ambtenaar, of zelfs om tijd te winnen op de dag zelf al eerder op een gratis moment voor de wet trouwen. Maar zeg je, nee die ceremonie, daar draait het om en die vind ook niet op het gemeentehuis plaats, kies dan zeker voor een zelfstandig trouwambtenaar.
In een andere blog zal ik jullie meer vertellen over de verschillen tussen deze twee.

Huwelijksakte Kuinderbos
Trouwakte Stephanie Reijntjens- Boons. Foto Met Pitt fotografie

Waar we vaak denken het feest is het belangrijkst op de trouwdag, moet je ook best wat regelen bij en met de gemeente.

Denken jullie nu, oh help. Als weddingplanner denk ik dat zeker niet en help jullie graag!

Samen zorgen we ervoor dat jullie  onbezorgd  kunnen genieten van jullie mooiste dag.

                                                                              Liefs Janneke      

Scroll naar boven